Suruliputus ja koulujen kriisiapu

Tiedote huoltajille ja koulujen kenkilökunnille. 

Virtain kaupunki kokonaisuudessaan, oppilaitokset mukaan lukien, osallistuu sisäministeri Rantasen kutsumana suruliputukseen Vantaan tapahtumien johdosta. Liputuksella otamme osaa ja jaamme surua tapahtumien keskellä olleiden kanssa. Liputus tuo asian myös lähelle meitä. 

Vantaan tapahtumien suru-uutinen koskettaa syvästi meitä kaikkia. Tapahtuma puhuttaa meitä kaikkia ja herättää keskustelun tarvetta sekä kodeissa että oppilaitoksissa. Mitä nuoremmasta lapsesta on kysymys, sitä useammin lapsi tulee palaamaan kysymyksineen mieltään askarruttavissa asioissa. Tähän tapahtuneeseen meillä aikuisillakaan ei ole olemassa kaikkia vastauksia, mutta silti meidän on tärkeää ottaa lasten ja nuorten tunnereaktiot ja keskustelut rauhallisesti vastaan. Parasta apua ja tukea on tavallinen, arki rutiinien ylläpitäminen ja ajan varaaminen läsnäololle. Lapselle tyypillistä on hakea syitä tapahtumille. Syyn keksiminen auttaa lasta saamaan hallinnan tunteen takaisin. Vielä meidän täytyy hyväksyä se, että me emme tiedä mitkä tekijät on johtaneet tähän tilanteeseen. Hallinan tunnetta voi kuitenkin auttaa sillä, että me tiedämme, että hyvinvoiva lapsi ja nuori ei koskaan toimisi näin. Ja meillä kaikilla on mahdollisuus auttaa toista ihmistä voimaan paremmin.

Lapset saattavat miettiä onko meillä varauduttu tällaiseen, voisiko näin tapahtua meillä. Kaikissa Suomen oppilaitosissa on voimassa olevat ohjeet niin ulkoiseen kuin sisäiseenkin uhkaan kouluissa. Niiden varalle myös harjoitellaan. Virroilla niin ulos- kuin sisälle poistumisen ohjeet on tarkastettu viimeksi tämän vuoden alussa Ähtärin ja Vaasan tahtumien aikoihin. Poliisi on kehittänyt tehokkaita keinoja eri laitoksiin ja virastoihin kohdistuvan uhkan ehkäisemiseksi. Pääosin olemmekin saaneet viime vuosina uutisista kuulla suunniteltujen tapahtumien estämisestä. Siksi on erittäin tärkeää ilmoittaa poliisille mahdollisesti kuulemastaan väkivallan uhasta. Kouluilla näin toimitaan aina. Väkivallan uhka ilmoitetaan aina niin poliisille, sosiaalitoimeen kuin oppilaiden huoltajillekin.

Tapahtuneesta uutisoidaan paljon lähipäivinä sekä televisiossa, sanomalehdissä, että sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että aikuiset suojaavat lapsiaan tällaisen materiaalin liialliselta lukemiselta/katselulta. Kaikki sieltä nouseva tieto ei ole asiallista eikä totta. On tärkeää osata erottaa tieto ja pöyristely toisistaan. On tarpeen korostaa, että lapsi tai nuori on turvassa. Kodeissa ja oppilaitoksissa on hyvä puhua myös siitä, miten toimitaan, kun itsellä tai kaverilla herää voimakkaita tunteita ja kuka näissä tilanteissa voisi auttaa. Mm. MLL ja Mieli ry:N sivuilta löytää hyvää tukimateriaalia siihen, miten ottaa asia lapsen kanssa puheeksi. 

Oppilaitoksissamme työskentelee opetushenkilökunnan lisäksi opiskeluhuollon asiantuntijoita, joiden luokse voi tulla keskustelemaan lähipäivinä /- viikkoina mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Myös huoltajat voivat olla yhteydessä matalalla kynnyksellä lapsensa tai nuorensa asioissa ja erityisesti, mikäli ilmenee hyvin vahvoja reaktioita tai oireilu pitkittyy. Työpaikoiltaan löytyvät terveydenhoitajat Tiina Salin ja koulukuraattori Terhi Kangasmäki, psykiatrinen sairaanhoitaja Taina Puumala ja psykologi Terhi Ala-Keturi.

Oppilaitoksenne opiskeluhuollon työntekijöiden yhteystiedot löytyvät koulujen kotisivuilta (https://peda.net/virrat) ja heidät saa kiinni myös wilmalla. 

Olen eilen tiistaina lähestynyt huoltajia ja henkilökuntaa alla olevalla viestillä. Viesti ei wilman kuormittumisen vuoksi tavoittanut kaikkia. Lisään sen vielä tähän alle. Koska olen sitä mieltä, että myös tänään voisi halata omaa lastaan pitkään. 

Terveisin Katri

Olemme saaneet järkyttyneinä seurata tänään Vantaan Viertolan koulun Jokirannan yksikön tapahtumia. Sekä tekijät että uhrit ovat olleet 12 vuotiaita lapsia. Alakoululaisia. Aivan lapsia. Olen koululla kehottanut kaikkia koulun aikuisia olemaan kaikille oppilaille erittäin herkällä korvalla läsnä. Lapset varmasti haluavat puhua tapahtumista. Ja olisi hyvä, jos he saisivat puhua juuri aikuisten kanssa. Koulun koko henkilökunta on valmis ja hereillä, oppilashuollon kaikki palvelut on saatavilla. Asettukaa myös te siellä kotona pois omista kiireistä ja oman lapsen saataville. Tänään voisi olla hyvä päivä halata lastaan pitkään.